Възраждат идеята за паметник на хан Тервел в Стара Загора

Идеята е отпреди 5 години, срокът за изпълнението й е 2017-та

Днес официално бе учреден Инициативен комитет, който ще работи за реализация на идеята за изграждането на паметник на хан Тервел в Стара Загора. В този мащабен културно - исторически проект влизат старозагорски общественици и представители на бизнеса. За почетен председател бе избран историкът проф. Божидар Димитров.

Идеята за поставяне на монумент на великия български държавник, свързан с древната история на Стара Загора, отлежава близо пет години. Тогава общинският съветник Венелин Каравичев внася предложението в Общинския съвет и то е единодушно прието от неговите колеги. Отредено е и място за монумента - непосредствено до Съдебната палата. Впоследствие архитекти и скулптори се произнасят, че мястото е крайно неподходящо за поставяне на внушителна по мащабите си фигура на велика личност като Тервел, съобщи по Радио Стара Загора днес Венелин Каравичев.

Сега инициаторите ще настояват за ново, по–централно място за издигане на паметник на големия български държавник, живял в началото на 8 век и обявен за спасител на Европа. Те имат и подкрепата на местната власт и кмета Живко Тодоров. Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект за изработването на монумента.

Хан Тервел, който е син на основателя на българската държава хан Аспарух, е първият и единствен чужденец с византийската титла кесар, втора по ранг след императора. Той има особена историческа роля за града ни, тъй като успява да извоюва присъединяването на областта Загора в пределите на България.

По-късно Тервел сключва и първия на практика търговски договор в нашата история с Византия.

Монументът на Тервел трябва бъде готов най-късно до 2017 г. за 1200-годишнината на битката му при Константинопол, определят последния срок инициаторите.