София е сред най-бързо развиващите се европейски градове

Градът е и сред европейските столици с най-ниско равнище на безработица, похвали се Фандъкова

София влезе класацията на най-бързо развиващите се градове и е на 30-о място по икономическо развитие сред 300-те най-големи градове в класацията на Global MetroMonitor и JPMorgan Chase за 2014 за най-бързо развиващите се градове в света.

Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция по повод 25 години КНСБ. Кметът Фандъкова посочи, че София е и сред европейските столици с най-ниско равнище на безработица, съобщиха от Столична община.

Фандъкова цитира и още едно изследване - на Фондация Bloomberg и на London School of Economics and Political Science (LSE), които също отчитат, че в Централна и Източна Европа София и Братислава са особено силни градове по ръст на БВП на глава от населението за десет годишен период. За София това е 6.9% за периода 2003 – 2013 г.

Кметът Фандъкова поздрави КНСБ, с президент г-н Пламен Димитров, и участниците в конференцията с 25-та годишнина. Столична община е един от най-големите доставчици на публични услуги и работодател. "Основен принцип в работата ни през последните години е социалния диалог", посочи също кметът на София.

През годините в този диалог се работи по конкретни въпроси и има видими резултати. Това са работата със синдиката на българските учители, на транспорта, „Топлофикация”. Нови 2500 работни места са открити с новопостроените детски градини в София, а тази година ще бъде открито и ново училище в с. Герман, район Панчарево.