Стара Загора се покланя пред Апостола

Навършват се 142 години от обесването на Левски

С общоградски ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски от 11.00 ч. Стара Загора ще почете Апостола. Днес се навършват 142 години от гибелта му. В честването по традиция ще се включат ученици от СОУ „Васил Левски“ Стара Загора, които ще изнесат рецитал.

Заупокойна Света литургия в памет на йеродякон Игнатий ще отслужи от 09.00 ч. храмовото свещеничество в катедрален храм „Св. Димитър“.

Музеят „Хилендарски метох“ ще бъде отворен безплатно за посетители от 9:30 ч. до 17:30 ч.

На 26.02.2015 г. в зала 33 на РИМ – Стара Загора от 17:30ч. ще се състои специално издание на „Срещи в четвъртък“, посветено на 142-та годишнина от обесването на Васил Левски – среща-разговор с директора на музей "Васил Левски" в гр. Карлово - Дора Чаушева и Петър Караиванов - наследник на Васил Левски, както и представяне на книгата „По спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола“. Входът е свободен.

Както всяка година, от 16-ти до 20-ти февруари Регионален исторически музей Стара Загора организира програма, свързана с живота и делото на Апостола. Тя включва беседи, маршрут „По стъпките на бъдещия Апостол“ и прожекция на филм за живота и смъртта на Левски.