Облекчават изплащането на гарантираните влогове

Влоговете до 196 хиляди лева ще се изплащат до 7 работни дни

Народното събрание одобри промени в Закона за гарантиране на влоговете, съобщи „Фокус”. Гарантираните влогове до 196 хиляди лева ще се изплащат в бъдеще в срок от 7 работни дни, след като са станали неналични, предвиждат промените.

Законопроектът предвижда отпадане на встъпителните вноски на банките. Основните източници за набиране на средства във Фонда за гарантиране на влоговете в банките са премийните вноски – годишни и извънредни, доходите от инвестиции и средствата от разпределение на осребреното имущество на банка в несъстоятелност.

Годишните премийни вноски ще се определят на база на размера на гарантираните влогове и на степента на риска, поет от съответната банка. Това ще позволи отразяването на рисковите профили на отделните кредитни институции, включително техните различни бизнес модели, и ще насърчи прилагането на бизнес модели, характеризиращи се с по-ниска степен на риск.

Предвижда се използването на средствата на фонда преди всичко да е за изплащане на гарантираните влогове при настъпване на гаранционно събитие. Заложено е поетапно намаляване на срока за изплащане, като към 1 януари 2024 г. той ще е 7 работни дни от датата, на която депозитите са станали неналични.

Съкратеният срок за изплащане – 7 работни дни ще бъде въведен с влизането в сила на закона, като България няма да се възползва от преходния период, с което правата на депозантите ще бъдат гарантирани в максимална степен.