Разбиват 10-тонна скала от подпорната стена до Античния театър

Каменните късове все още висят опасно над къщите

Втори ден пожарникарите от пловдивския аварийно-спасителен отряд обезопасяват надвисналата подпорна стена  на Античния театър  до Биологическия факултет.  

След като вчера бяха разчисетни по-грубите отломки,  днес започна разбиването  близо 10-тонния къс от рухналата  стена,  който опасно виси над  къщите в подножието на скалите. Засега  бетонната маса с обем от около 4 кубически  метра се е свлякла до ръба на тепето, но поради рехавата почва  под нея,  дори малък дъжд би предизвикал  безконтролното и пропадане върху  съседните къщи,  разказа  ръководителят на  авариния екип Димитър Бришимов.  

От 9 ч.сутринта  пожарникари-алпинисти със специална подготовка започнаха да се спускат, привързани с въжета за да разкъртват едрите камъни.  Двама души с  пробивни машини разбиват бетонната конструкция на рухналата стена. Най-важното е да не се допусне сличане на едрите отломки,  добави  началник Бришимов, показвайки  кък по специално приготвен улей те се спускат до площадка на  ул. "Рилски метох" в подножието на склона. 

Следобед  в разчистването  ще се включи и доброволческият отряд. Работата само за разбиването на  рухналата стена  ще отнеме  най-малко два дни,  след което сичко трябва да се почисти от камъните, обясни  шефът на аварийната група пожарникари.