Хранителните режими на хората по света се влошават

Жените се хранят по-здравословно от мъжете

Здравословните диети, включващи все повече плодове и зеленчуци, непрекъснато се множат, но в глобален план хранителните режими на хората в 197 страни по света непрекъснато се влошават, установи изследване, цитирано от Асошиейтед прес, предаде бТВ.

Международен екип анализирал 320 хранителни режима в периода 1990-2010 г., за да се види колко често хората консумират 17 от най-разпространените здравословни храни и напитки и нездравословните им еквиваленти.

Констатирано е, че въпреки нарасналия прием на пълнозърнести храни и рибни продукти, хората са все по-гладни за нездравословни ястия от веригите за бързо хранене.

Изследването е финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и от британския Медицински изследователски съвет. От проучването става ясно, че по-възрастните хора се хранят по-здравословно от младите, а жените – по-здравословно от мъжете.

Най-добри резултати при хранителните режими са регистрирани в Монголия, Южна Америка и страните от Карибския басейн. Страните, които трябва да намалят нездравословната храна, включват Босна, Армения и Доминиканската република.

В САЩ картината е доста разнообразна. Наблюдава се ръст на консумацията както на здравословните, така и на нездравословните храни. Оказва се, че Западът е един от лидерите в консумацията на нездравословните храни и по неговите стъпки са тръгнали страни като Китай и Индия.