Съд глоби с 1 милион лева "EVN България"

Дружеството неправомерно е прихванало 24,9 млн. лева от сметките на НЕК

“ЕVN България Електроснабдяване” ЕАД е осъдено да плати рекордна глоба от 1 млн. лева. Решението е от 20 февруари на Пловдивския административен съд и не подлежи на обжалване.

Санкцията е наложена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Нейни представители са извършили проверка на 3 февруари м.г. в централата на EVN в Пловдив. Те констатирали, че дружеството, което захранва с ток Южна България, неправомерно е прихванало 24,9 млн. лева от сметките на Националната електрическа компания.

ЕРП-то закупило ток от НЕК на преференциални цени в качеството му на краен снабдител. Проверката на КЕВР установила, че прихващането на сумата е извършено на 22 януари м.г. По това време ЕVN дължало на НЕК 49,9 млн. лева за закупено електричество. От друга страна пък, ЕРП-то имало да получава от компанията въпросните 24,9 млн. лв. ЕVN решило на своя глава да изтегли сумата, с което влязло в нарушение на нормативните уредби.

Според тях единствено ДКЕВР е институцията, която казва кой какво има да взема. В случая тя не е дала разрешение за прихващане на въпросните пари. На практика дружеството е взело сумата не по установения ред и оставило НЕК без средства.

“По този начин са засегнати изключително важни обществени отношения, свързани с икономическата стабилност на държавата в сферата на енергетиката”, се казва в становището на административния съд. Той отхвърли жалбата на ЕVN, с която енергоразпределителното дружество атакува решението на районния съд в Пловдив от 10 юли м.г., потвърждавайки глобата от 1 млн. лева.

“Наложеното административно наказание в максимален размер е справедливо. В хода на административното производство не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата незаконосъобразност”, категорични са магистратите.

Трябва да получим официално решението, да се запознаем с него и тогава да вземем отношение, заяви вчера пред “24 часа” говорителят на ЕVN Крум Косев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"