Зъболекарката излезе от ареста срещу 15 000 лв

Д-р Кунка Начева е обвинена в източване на Районната здравно-осигурителна каса

Пловдивската зъболекарка д-р Кунка Начева, която е обвинена в източване на Районната здравно-осигурителна каса, е освободена под парична гаранция от 15 000 лв. Това съобщи говорителят на Районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев, цитиран от БТА.
Д-р Начева е обвинена, че в периода от декември 2013 г. до октомври 2014 г. e източила 16 896 лв. от РЗОК - Пловдив чрез използване на документи с невярно съдържание. Тя отчитала фиктивни прегледи пред касата, а оттам й плащали по представените фактури. Средно за месец сумите варирали от 4700 лв. до 6400 лв.
За 136 деца на възраст до три години стоматоложката отчела пред РЗОК пакетни дейности в пълен размер, за което и получила сумата от 16 896 лв. Всички деца са от бедни семейства в ромските махали и родителите им изобщо не са ги водили на зъболекар.
Стоматоложката е работела с други хора, които набавяли здравноосигурителни книжки на децата и й ги носили срещу 25-30 лева на книжка.
Разследването продължава и е възможно сумата, за която медичката е обвинена, да нарасне, уточниха от Районната прокуратура.
Арестувани бяха и трима нейни помагачи, на които д-р Начева е плащала по 25-30 лв., за да й носят здравно-осигурителните книжки на децата.