Оформят скулптурна алея в Цар-Симеоновата градина (СНИМКИ)

Пластиките, създадени през 1999 г. се местят в „Алеята с изкуството на ХХ век”

Започнаха да изчезват скулптури от Цар-Сименовата градина, забеляза репортер на ПловдивУтре. След справка в „Градини и Паркове” се оказа, че 16 от скулптурните пластики, които обитават парка от години, ще се демонтират и ще се преместят в близост до езерото с Пеещите фонтани. Там ще бъде оформена нова експозиция, която засега проектантът и общината наричат „Алеята с изкуството на ХХ век”. Скулптурите ще се разположат от двете страни на пътеката, успоредна на ул.“Филип Македонски“.

Пластиките стоят в градината от 1999 г., когато Пловдив е съпътстваща столица на Европейския месец на културата. Тогава се проведе и първия по рода си Скулптурен симпозиум, в който участват майсторите на длетото Иван Русев, Свилен Костадинов, Петко Москов, проф. Кирил Матев, проф. Константин Денев, проф. Емил Попов, Иван Славов, Стоян Заваринов и други. Авторите създават творбите си за парка, вдъхновени от атмосферата на Пловдив.

Още при стратирането на реконструкцията на Цар-Симеоновата градина преди година проектантът арх. Петко Прокопиев коментира, че според изискванията на Министерство на културата, историческата част на парка трябва да се освободи от тези произведения, тъй като те са от друга епоха и време. Общината сформира комисия от художници, изкуствоведи, ландшафтни експерти, архитекти и други, които оглеждат скулптурите и препоръчват фигурите да останат в Градината, но да им се намери по-подходящо място.