Нова машина е причинила взрива в Мъглиж

12 души са загинали при трудови злополуки през последните 3 години

Откриването на ново производство и въвеждане в експлоатация на нова машина, е основната причина за взрива в частния цех за пиротехнически изделия край Мъглиж в края на миналата година. Това показва проверка от служителите на Главна дирекция „Инспекция по труда“, съобщи Йордан Йорданов от Инспекцията по труда в Стара Загора.

При взрива на 19-ти декември на място загина един работник, а други 4-ма получиха различни наранявания. По-късно почина още една жена от пострадалите. Предписанията и констатациите в протокола се обжалват от срана на фирмата, а и по случая се води следствие.

През последните три години в предприятията, работещи на територията на област Стара Загора са регистрирани общо 514 злополуки. Най-много са през 2012 - 182, през 2013 са били 174, а през изминалата 2014 са намалели на 158.
От тях 440 са били производствени, а 12 са завършили със смъртен случаи.

„Наблюдава се тенденция за намаляване на инвалидните злополуки, но са се увеличили инцидентите с летален край", каза Йордан Йорданов.

Най-голям е процентът на злополуки станали в отрасъл „добив на въглища"- близо 20% или 98 инцидента, за 2014 случаите са 28. На второ място по брой злополуки е „държавно управление" със 71 инцидента. В черната статистика трето място заема „производство на съоръжения и боеприпаси"- 47 злополуки- около 9%, като 41 от тях са производствени, а смъртните случаи са 4.

През последните години най-голям процент на злополуките се дължат на падане на хора от нивото, на което се намират - около 23%, както и падане на хора от височини - дървета, сгради, скелета. На следващо място е удар от движещи се предмети, около 16%.
Най-много инциденти са свързани с инструменти, прибори и съоръжения за работа като те стават от извършване на опасни действия, непредпазливост и самонадеяност.

На пресконференция беше съобщено още, че Бюрото по труда в Стара Загора има нов директор. От 26 януари на поста е назначен Панайот Донев. Той е временно изпълняващ длъжността до завръщане на титуляра Георги Гьоков, който е депутат в 43-тото НС.

До момента мястото заемаше Жулуета Върлякова, която отново е началник на отдел.

Панайот Донев е служител на Бюро по труда Стара Загора от 2006 година.