Архитектите скочиха отново в защита на манастира "Свети Кирик"

Пловдивската митрополия си присвои дългогодишния ни труд, твърдят от САБ в декларация

Архитектурната гилдия в България се обедини безпрецедентно в защита на творческата си база Св. Кирик. Писмото на председателя на Управителния съвет на Съюза на архитектите до президент, премиер, главен прокурор, генералния директор на ЮНЕСКО и патриарха подкрепиха всички браншови организации. Единната позицията на гилдията бе изказана с декларация на УС на САБ, с която съюзът застава твърдо зад инициативния комитет за връщането на комплекса на архитектите. Както и срещу презрението и обидата, нанесени върху труда на поколения български архитекти и инженери, с несправедливото присвояване на творческия им комплекс "Св.Св.Кирик и Юлита" от Пловдивската Митрополия и унищожаване на интелектуалните ценности на Международната академия на архитектурата. Организацията иска изясняване на истината за изграждането на комплекса и участието на цялата архитектурна колегия с труд и лични средства за това.

САБ припомня, че действията на инициативния комитет са подкрепени от Президента и Ръководството на Международния съюз на архитектите (МСА), Световната федерация на младите архитекти, от участниците в Срещата на Президентите от Регион Втори на МСА, състояла се в Загреб на 24.01.2015 г., от Съвета на архитектите на Европа, от Българския национален комитет на ИКОМОС, от Съюза на българските художници, от Камарата на архитектите в България. Управителният съвет на Съюза на архитектите в България заявява, че ще отстоява докрай справедливата кауза, завършва декларацията на САБ.

В същото време арх. Стефка Василева направи ново разкритие, според което казусът със Св. Кирик засяга държавен интерес и е време за намеса на институциите. На 20 февруари тя е изпратила на електронната поща на министерства, президент и премиер фактология, която клони везните именно към тази теза- че собственик на парцела е именно държавата.
Станаха ми известни още доказателства  по одържавяването на манастира „Св.Параскева” ( по новому известен като  –долния Воденски манастир „Св.Кирик”), някои от които досега не са оповестявани. Най- интересният факт е,  че  след 1944г. концлагерът” Св.Кирик” е бил превърнат в старопиталище  „Пантелей Пачев” към МТСГ, което е функционирало през 50-те години .  До сега никой не е споменавал този факт, може би защото е много неудобен за исканията на Пловдивска митрополия. Защото всички старопиталища са одържавени по чл.21 от Закона за Изповеданията. Впоследствие одържавяването е препотвърдено и в качеството на психиатрична болница към МНЗ, която е функционирала до 1977-78г., коментира арх. Василева.