Жалби и съдебни процедури спъват редица общински проекти

Столична община спечелила делата за бул. „Акад. Иван Гешов" и бул. „България"

Делата за бул. „Акад. Иван Гешов" и бул. „България" приключиха с положително решение в полза на Столична община. Чакаме проекта, за да издадем съответното решение. Това каза главният архитект на Столична община Петър Диков, предаде Агенция „Фокус".

Той обяви, че проектите, които не са реализирани вследствие на жалби и съдебни процедури са много и че напоследък почти няма проект на общината, който да минава без обжалвания. „Основните възлови проекти са третият метродиаметър, като арх. Димитър Димитров е написал жалба, че възразява срещу проекта, а мотивите ще каже пред съда. Относно бул. „Черни връх" има останала жалба, която се надявам скоро да се разгледа, за да започнем разширението на булеварда", обясни арх. Диков.

Той добави, че по реконструкцията на бул. „Витоша" също е имало възражения, но се очаква проектът да стартира, като вече е избрана фирма-изпълнител. Арх. Диков заяви, че основно ги бавят жалбите, а не че има спрян проект. Относно обжалването на проекта на бул. „Акад. Иван Гешов" и бул. „България", арх. Диков заяви, че група граждани са обжалвали под сдружение. „Делото мина през Софийски административен съд, както и през Висш върховен съд. И двете съдилища се произнесоха в полза на общината. Предстои да започне изграждането на кръстовището на бул. „България” и акад. „И. Гешов”, като се надявам, че ще започне по-скоро", посочи още арх. Диков.

„Относно това кога ще започнат строителните работи по бул. „Витошка”, всичко зависи от времето. Може да започне втората половина на март, което значи, че края на юни би трябвало да завърши. Изпълнителят е избран вече, но не бива да се строи във време, в което после ще се създават проблеми в качеството", каза още арх. Диков.

По темата за пазара на ул. „Граф Игнатиев", Диков обясни, че ще направи много подробно представяне и обсъждане с общински съветници, граждански и професионални организации. „Разчетите са до края на март да минат обсъжданията, за да се направят съответните бележки към проектантите и към средата на май да имаме технически проекти", допълни още арх. Петър Диков.