Езерото с Пеещите фонтани ще е готово до края на май

От общината готвят зрелищен спектакъл за откриването

Езерото с пеещите фонтани вероятно ще е готово през месец май. Това обяви пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев.

Работниците довършват настилките и инсталациите за трите големи фонтана, а общината подбира музика.

Новите фонтани са дело на канадска фирма, която е правила и фонтаните в Дубай. По музиката, която пловдивската община избере, те ще изготвят софтуер за водната струя и цветовете.

Подготвят се поне четири тематични музикални блока, увери днес кметът Иван Тотев. Ще има и класика, и съвременна музика. Бреговете на езерото вече са подготвени, проектът на арх. Прокопиев имаше за цел да върне на езерото старата му визия от първата половина на ХХ век, това личи и по възстановените скулптурни елементи около него.

Големият препъни камък на проекта в тази му част беше изграждането на подземен паркинг под езерото. След бурни обществени дебати общината се отказа от тази си идея. Паркинг местата наоколо стават още по-малко, защото в момента съществуващата площ за паркиране към близкото заведение се разрушава и предстои да бъде озеленено.

Пеещите фонтани в езерото са местна забележителност още отпреди 35-40 години, но отдавна никой не помни нито езерото да е било пълно с вода, нито те да са работили в пълния си блясък.