Супербуси в градския транспорт

Внедряват интелигентната система за управление на трафика

Жителите на седем града - София, Бургас, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Русе, са забелязали от известно време значително подобрение на градския си транспорт. Нови модерни превозни средства, информационни табла, които показват в реално време движението на трамваи, автобуси и тролеи, нови линии, нови системи за продажба на билети и таксуване на пътниците.

Всичко това и още неща, които предстоят, станаха възможни благодарение на Операция 1.5: „Системи за устойчив градски транспорт", изпълнявана по оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, поясни Труд.

Общата й стойност е приблизително 494 млн. лв., като в проектите за седемте града е предвидено допълващо финансиране от местните общини, от държавния бюджет и заеми от ЕБВР.

Безспорно един от най-сложните от тези проекти е този за интегрирания градски транспорт в столицата. Неговата стойност е 122,4 млн. лв., като изпълнението му протича на няколко етапа. В София вече се движат 50 нови съчленени тролейбуса, с които тролейбусният парк на столицата бе обновен на 90%. Новите тролеи са с климатична инсталация и подобрена енергийна ефективност - асинхронните двигатели и системата за управление намаляват използването на електроенергия с до 15 %. Осигурена е и достъпност за хора със затруднения при придвижване и с намалено зрение.

Приключи първият етап от рехабилитацията на трамвайната линия по булевард "България". Релсовият път и контактната мрежа са напълно обновени, както и спирките на градския транспорт. По проекта е доставен специализиран автомобил за поддръжка на контактната мрежа на столичния електротранспорт.

Гражданите вече ползват информацията от 600 нови електронни табла, монтирани по спирките. Те показват вида на превозното средство, номера на линията, крайната спирка, времето на пристигане, както и температурата на въздуха и точен час. Таблата разполагат и с модул за гласово оповестяване. Част от тях се захранват със соларни панели. Със средства, освободени след провеждане на обществени поръчки по проекта, в момента се прави нова поръчка за още 420 информационни табла.

Една от най-важните части от проекта за интегриран градски транспорт са доставката и монтажът на оборудване за интелигентната система за управление на трафика. Тя включва оборудване за 20 от най-натоварените кръстовища в града, както и за 750 превозни средства на градския транспорт. Чрез интелигентната система за управление на трафика превозните средства на градския транспорт ще подобрят придвижването си и ще спазват предвиденото им разписание, без да натрупват закъснения. В допълнение към това предстои откриване на процедура за избор на изпълнител с предмет" Изпълнение на строително-монтажните работи за повишаване пропускателната способност от въвеждане на интелигентна система за управление".