В последното си интервю Немцов обявява Путин за патологичен лъжец

Предлагаме ви извадки от това, което разказва руският опозиционер

Малко след 23 часа в петък в центъра на Москва бе застрелян на място известният руски опозиционен политик Борис Немцов. Само 2 часа преди това той бе гост в студиото на Радио "Ехото на Москва" и това се превърна в последното му интервю.

В него той разговаря за антикризисното шествие "Пролет", което се проведе вчера, за политиката и икономиката на Русия, съобщава dnevnik.bg.

- Най-важната причина за кризата е, че Путин започна политика на война с Украйна (...) Кризата е нещо с много измерения. Но причината за кризата е агресията и последвалите санкции, изолацията, лишаването на Русия от съвременни технологии. (...) На страната е нанесен страшен удар, няма инвестиции, 150 млрд. долара изтекоха... И всичко това заради безумието, наречено агресия срещу Украйна, и самоубийствената за Русия и гражданите ѝ политика.

- Разбира се, необходима е политическа реформа. Когато властта е концентрирана в ръцете на един човек и този човек упрявлава вечно, то всичко приключва с пълна катастрофа.

- За тази криза са виновни конкретни хора. Това се вижда особено ярко, когато сравниш с развитието на другите страни. Само Русия е в криза, докато икономиката на САЩ расте с 4%, на Китай - с повече от 7%, а Европа при всичките си проблеми - с 1.5%. Разказват ни, че петролът рязко поевтинял. През 2005-2007г. струваше по 60 долара за барел и никой не крещеше, че всичко е пропаднало, че има криза. А когато бях министър на енергетиката и горивата петролът струваше 10 долара - 10! - и само в еротичните си същища мечтаех да стане по 20 долара. Сега имат 60 долара и врещят, че всичко се е провалило.

- Разбира се, те създадоха корумпирана държава. Една от най-дълбоките причини за кризата е крайно неефективният модел на икономиката. Той е основан на монополи, на държавни корпорации, на власт на бюрокрацията - алчна, много непрофесионална и в действителност силно антипатриотична. Именно те изнасят от страната 150 милиарда долара, именно те се борят за офшоризация на Русия. Разбира се, с такъв икономически модел Русия не може да помръдне напред. Затова имаме безизходица - както във вътрешната, така и във външната политика.

- Забелязах нещо парадоксално. Социолозите фиксират рекорден рейтинг на Путин. Но ако общонародната любов е толкова голяма, защо плащат за шествия на черносотниците, защо са тези 100 милиона рубли за 30-35 000 участници (Черносотници е събирателно име от началото на ХХ век за представителите на консервативните, националистически, промонархически, великодържавни, православни, шовинистични и антисемитски среди и организации в Руската империя. Първоначално наричат себе си "истински рунаци" и "патриоти". Името идва от "черните" - в смисъл на съставени от низши слоеве на обществото - части на руското опълчение по времена та Кузма Минин от края на ХVI и началото на XVII век.- бел.ред.)?

Работата е, че хората не вярват в реална заплаха от Майдан, разбират, че всичко това е лъжа. Те разбират, че е изкуствено, раздуто и лицемерно. И именно защото е лицемерно, те казват "Платете ни да лицемерничим. Готови сме да играем на вашите лъжливи и окаяни игри, но си платете". Ако хората реално чувстваха заплаха за толкова любимия вожд, щяха да идват безплатно.

- За мен руското знаме е символ на свободата, на освобождаването на Русия от комунистите и Държавния комитет за извънредно положение (това е името, което превратаджиите от 1991г. използваха в неуспешния си опит да завземат властта в СССР, а разговорът е по повод арестуването на Немцов заради това, че на 22 август - Денят на националния флаг, е минал по московска улица, носейки... националния флаг - бел.ред.). Химнът обаче е сталинизъм. Страната ни е така устроена, че имаме различни символи и те символизират различни неща и не очаквайте от мен да пея химна, с който са избити милиони хора в ГУЛАГ.

Аз, впрочем, съм един от малкото депутати, които навремето категорично гласуваха против сталинисткия химн и дори организирах подписка, в която се включиха патриарх Алексий Втори, Александър Солженицин, Мая Плисецкая, Родион Шчедрин, много хора, дейци на културата... Но Путин беше непреклонен и непрекъснато пробутваше химна. И понеже страната ни, както знаете, е мистична, общо взето с това започна всичко.

- Не разбирам тази кръвожадност на Путин и, дори бих казал, този садизъм (по повод украинския пилот Надежда Савченко, съдена в Москва - бел.ред.) Защо е нужно всичко това? За да кръщават улици и площади в съседна страна с нейното име, за да стане безпределна ненавистта към Русия след всичко това?

- Путин е майстор на лъжата, той е патологичен лъжец. Представете си, че можех да проведа 1 час телевизионен дебат с него. Да започнем с елементарен въпрос - защо загиват руски войници и вие, господин Путин, като Върховен главнокомандващ се отричате от тези войници и лъжете, че те не воюват, докато ние виждаме гробовете им? Нима имате право да бъдете Върховен главнокомандващ след всичко това? Защо лъжете, че там няма наше оръжие? (...) Откритата нормална позиция, когато хората чуват истината, ще направи на пух и прах тези прочути 86% подкрепа за Путин. И точно затова нямаме телевизия - когато се изясни, че всичко е лъжа, включително тези рейтинги, хората ще разберат и цялата власт ще се разпадне на пепел.

- Да се прекрати войната е най-важната антикризисна мярка. Причините за кризата са очевидни - общоизвестното поевтиняване на петрола, което непрекъснато ни напомнят, и агресията на Путин срещу Украйна с последвалите санкции. Санкциите дойдоха след агресията на Путин и затова спирането на войната означава и отмяна на санкциите.

- Русия погази най-важния Договор за дружба, сътрудничество и партньорство с Украйна. Член 2 на този договор от Харков определя, че гарантираме териториалната цялост на Украйна, а в замяна можем да ползваме военно-морската база в Севастопол до 2042г. Никой не си и мислеше да пипа тази база. Пълна лъжа е, че НАТО искало да влезе там, 100% лъжа, която не е потвърдена от абсолютно нищо.

- Путин наруши с анексирането на Крим безгранично количество международни ангажименти на Русия и ключовото от тях е Будапещенският меморандум, фиксиращ и безядрения статут на Украйна. (с него Киев предаде на Москва бойните си ядрени глави, наследени от СССР, и унищожи ракетите носители за тях - бел.ред.) Нахлувайки в Украйна, Путин зачеркна тези наши задължения и наруши международната система за неразпространение на ядрено оръжие. Това е престъпление.