Правят агробизнес инкубатор в Нови Искър

Той ще е по образец на околоградския район на Рим

Да бъде създаден агробизнес инкубатор в софийския квартал нови Искър по по образец на околоградския район на Рим. Това е сред идеите, които могат да бъдат осъществени по проекта ”Урбанистична гъвкавост и устойчивост” ТУРАС, съобщиха от Столична община.

Целта на агробизнес инкубатора е да се подпомогнат местни малки и средни фирми от селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Така тези фирми ще могат по-лесно да реализират продукцията си на софийския пазар, избягвайки големи транспортни и складови разходи, като същевременно осигурят допълнителни работни места за местното население и така решат част от социалните проблеми в района.

Екипът разработва стратегия за постигане на целите на Общия устройствен план за развитие на Северните територии на Столична община в съответствие с най-добрите съвременни европейски практики. При разработването на тази стратегия на прехода към по-гъвкаво отговарящи на промените и устойчиво развиващи се по-малки населени места ще се отчетат специфичните местни условия и проблеми на околоградския район на София.

Според експертите за подпомагане на развитието в тези зони, които имат добър урбанистичен потенциал, могат да се използват различни механизми - както нормативни, така и пазарно-финансови. Насърчаването на полицентричното развитие чрез групиране на населените места за интегрирано обслужване е предложено като начин за постигане на съвременен стандарт в тях в условията на намаляващи публични бюджети.

Интегрираното обслужване на няколко населени места едновременно дава по-добри шансове за намиране на средства за инвестиране за подобряване на съществуващата инфраструктура, в т.ч. на училищата, детските градини, за изграждане на канализация и насърчаване на местните икономики. Това е така поради относително малкия брой на населението в отделните села.