София Филм Фест тръгва тази вечер

Стартът е в зала 1 на НДК с премиерата на „Досието Петров”

Официалният старт на София Филм Фест ще бъде тази вечер в зала 1 на НДК. Началото ще бъде поставено с премиерата на „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов, съобщиха организаторите.

Над 200 игрални, документални и късометражни филма са в афиша на 19-ия фестивал, посветен на 100-годишнината на българското кино. Очакват се повече от 300 гости. Част от тях са ключови фигури от европейската филмова индустрия и ще пристигнат специално за 12-ото издание на програмата "София мийтингс" - за представяне на филмови проекти.

Международната програма ще завърши на 15 март в зала 1 на НДК с новия шедьовър на руския режисьор Андрей Звягинцев "Левиатан", номиниран за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.
Филмите на фестивала са в традиционните рубрики - Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес - големите майстори, Киното утре - големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм за наградата "Джеймисън", "Кино и Вино" и други. Грузинското кино е фокус на фестивала тази година.

Фестивалът е от 5 до 15 март в София, с допълнителна програма от 16 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна. СФФ се организира от "Арт фест" под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център и НДК, с подкрепата на програмата "Творческа Европа" на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели.