Умуват къде да строят туристически и ски зони на Витоша

Новият план за управлението на природния парк ще бъде готов в края на август

Новият план за управлението на природен парк Витоша ще бъде готов в края на август и представен за обществено обсъждане на 30 септември тази година. Върху него ще работи 45-членен екип от научни работници и експерти, предаде Topnovini.bg.

Това е записано в графика на работа на "Пролес инженеринг", избрани да изготвят плана, който да покаже къде и какво може да бъде направено в природния парк през следващите 10 години. Същата фирма разработи и последния план за управление на природен парк Пирин.

На работна среща днес от "Пролес инженеринг" обявиха, че с актуализацията ще се направи основен анализ на съществуващия план, който изтече през 2013 г. Ще се установят и какви са настъпилите промени и проблеми.

"Целта е да се създаде един образцов план, който да балансира между всички заинтересовани страни", коментира Анатолий Стефанов от фирмата.

В него трябва да бъдат определени и допустимите зони за изграждане на туристическа и ски инфраструктура, където са свързани основните спорове между концесионера и екозащитните организации през годините.

"Сегашният план пречи на изграждането на нови съоръжения, допуска единствено подмяна. Т.е на мястото на същите стълбове, трябва да се сложат нови. Това е невъзможно, защото новите са съвсем друга структура и натоварване и не мога да съвпаднат в съществуващите стъпки", обясни днес Филип Цанов, председател на сдружението "Природата за хората".

Изработването на плана за управление на "Витоша" се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет чрез оперативна програма "Околна среда". След завършването му до септември тази година, той трябва да бъде подложен на обществено обсъждане и внесен за разглеждане в Министерски съвет.