Увеличава се броят на децата, заразени със салмонела в Пловдив

Подозират храна, която се доставя от фирма

32 вече станаха децата, носители на салмонела от детските градини в Пловдив. Това съобщи за БНТ доктор Милена Коларова от отдел “Противоепидемичен контрол” на Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Броят им се увеличава след последните резултати от изследванията от детските градини “Червената шапчица” и “Каменица”.

Сред новооткритите носители са 12 деца от филиала на детска градина “Червената шапцица” и 7 деца от “Каменица”. Единствената връзка между двете детски градини е храната, която им се доставя от кетъринговата фирма “1-Експресно парти”, съобщи Коларова. Тя е категорична, че инфекцията е от храната, която са консумирали децата.

Здравните инспектори са поискали списък на обектите, които обслужва фирмата. Тя доставя храна и за трета детска градина в Пловдив – “Радост”. Вчера са направени изследвания на 100 души – деца и персонал и от това детско заведение. Пробите, взети от Aгенцията по храните в града, показаха миналата седмица, че няма салмонела в кухнята на кетъринговата фирма.