Калфин: Оставката на Първанов е политически жест

Георги Първанов е лидер на АБВ и е в пълния си капацитет да ръководи партията

Георги Първанов все още е лидер на АБВ и той е в пълния си капацитет да ръководи партията. На 25 април е насрочен пряк избор за нов лидер сред членовете и симпатизантите на АБВ, но аз няма да се кандидатирам, това заяви в „Седмицата” на Дарик вицепремиерът и министър на труда и социалната политика и зам.-председател на АБВ Ивайло Калфин по повод оставката на лидера на партията.

„Георги Първанов е лидерът на АБВ и е добре и за партията той да продължи да изпълнява тази функция. Той е символ на партията и трябва да минат още много избирателни цикъла, преди да се мисли за промяна на лидера. Оставката е политически жест. Тогава, когато си подадеш оставката и отидеш на избор при цялата партия, не във всяка партия биха направили това нещо – да си подадат оставката и да отидат на избор”, обясни Калфин.

Министърът разказа и за посещението си в Москва и впечатленията си от там, като едното от тях е, че за последните четири години там не е имало посещение на български министър: „Това, което установих, е, че ние от дълги години сме спрели официалната комуникация с Москва, поне по отношение на посещение на български министри там. За последните четири години не е имало посещение на български министри, имало е участия в конференции, срещи на различни международни форуми. Няма как да се води нормален диалог тогава, когато няма регулярност в посещения, разговори, обмяна на мнения и т.н.”, допълни той.

Той заяви, че е поставил в Москва въпроса какво възнамеряват да правят по-нататък по повод „Южен поток” и отговорът е бил: „Продължава да стои отворен въпросът за Русия по какъв начин руският газ ще влезе от юг на Европа и ще влезе в ЕС и ще отговори на третия енергиен пакет. Така че дали ще влезе през България, през Турция, или откъдето и да е било, този въпрос трябва да се реши между ЕК и Русия”, обясни той.

Заявленията обаче, които бяха направени на най-високо равнище, са факт и Русия ще изгражда газопровод към Турция, уточни министърът.

„Въпросът, който аз поставих, е че вносът на руски газ в Европа – дали влиза през Турция или влиза директно на европейския пазар, както би бил случаят в България, при всички случаи трябва да отговори на европейските интереси и изисквания, така че този въпрос стои отворен”, каза още министър Калфин.