Слагат електронни бариери на трамвайните спирки по бул. „България”

Турникетите ще бъдат монтирани на изходите на подлезите

От октомври пътниците в трамваите по ремонтирания столичен булевард „България" ще преминават първо през електронна бариера (турникет), подобна на тази в метрото, за да стигнат до спирките. Турникетите ще бъдат монтирани на изходите на подлезите, които отвеждат към пероните на трамваите. През електронните бариери ще може да се преминава само с билетче или електронна карта, така че гратисчиите няма да имат достъп до трамваите.

Нови прегради ще има на всички 13 спирки по булеварда. Ще бъдат поставени и автомати за купуване на билети и охранителни камери, които ще дебнат за нарушители и вандали.

„Вече има избран изпълнител на поръчката, който ще трябва да изгради за пет месеца системата за контролиран достъп до трамвайното трасе на бул. „България", съобщи пред в. „Преса" зам.-кметът Любомир Христов. До края на март предстои да бъде подписан договорът и учредена гаранцията.

Изпълнението на проекта ще започне в началото на май. Самият монтаж на турникетите ще бъде извършен през август и септември, защото преди това фирмата трябва да произведе и да достави оборудването. Стойността на поръчката е 1,8 млн. лв.

Ако пилотният проект доведе до намаляване на пътуванията на аванта, такива електронни бариери ще бъдат поставени и по спирките на булевардите „Цар Борис Трети", Ботевградско, Илиянско и Искърско шосе. Там предстоят ремонти на трамвайните трасета през следващите 2 години.