Само за два месеца общината събра 70 млн. лв. от данъци

Най-много приходи в общинската хазна са влезли от такса смет - 20,4 млн. лв

Софиянци са платили почти 70 млн. лв. данъци само през първите два месеца на годината, съобщи за „Монитор” зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Това е ръст с 65% спрямо същия период на 2014 година.

Причината е, че за първи път в столицата налози официално се събират от началото на февруари, а не от 1 март, както обикновено. Така столичани имат не един, а два месеца - до края на април, за да ползват 5% отстъпка за данък сгради, но не и за такса смет. „Надяваме се, че по този начин няма да има струпване от хора на гишетата и няма да се образуват опашки”, обясни Барбалов.

Най-много приходи в общинската хазна са влезли от такса смет - 20,4 млн. лв. От данък сгради са събрани 13,8 млн. лв., или с 8 млн. лв. повече в сравнение със същия период през 2014 година. Ръст с 4,8 млн. лв. има и при постъпленията от налозите за автомобили, като общо са събрани 9,8 млн. лв., а от данъка за придобиване на имот - 534 000 лв. Задълженията могат да бъдат платени в данъчен офис на общината, в офисите на „Изи пей”, „Браво инвест” и други фирми, с които кметството има договор, както и онлайн. За плащането по интернет е необходимо да се въведе ЕГН на длъжника, пинкод или номер на партидата. За да се улеснят максимално хората, Столичната община разработва система за онлайн известия.