Кметът: Летище "Пловдив" ще продължи да работи

Темата тепърва ще се обсъжда с министъра на транспорта Ивайло Московски

Летище "Пловдив" ще продължи да функционира и ще изпълнява полети. Това заяви кметът на града Иван Тотев по повод оставката на директора на летището Иван Карнабитов, заради намалената държавна субсидия и последвалите слухове за фалит и затваряне. По думите на Тотев най-добрият вариант е държавата да намери концесионер за аеропорта, но дотогава трябва да продължи да го субсидира.

Той припомни, че неведъж е имало предложения община Пловдив да поеме стопанисването на летището, но на този етап не може да си го позволи. „Годишната издръжка е около 5 млн.лева, от тях летището генерира 2 млн. от собствени приходи, но остават едни 3 млн., които ние нямаме на този етап“, каза кметът. Той припомни, че софийското летище е изцяло на самоиздръжка, а тези във Варна и Бургас са концесионирани. Летището в Русе пък отскоро е общинска собственост.

"Община Пловдив достатъчно подкрепя летището", каза още пловдивският кмет. 400 000 лв. ежегодно от бюджета на Пловдив отиват за подпомагане на нискотарифните линии. В момента се преговаря за нов договор с "Райън еър", при по-изгодни условия. Сегашният договор с превозвача, който извършва полетите до Лондон, изтича през май т.г.

В края на тази седмица транспортния министър Ивайло Московски ще бъде в Пловдив и темата ще бъде обсъдена допълнително.