Отложиха делото срещу застрояването на Кара дере

Делото е срещу решението на Общинския съвет в Бяла да разреши строителството край плажа Кара дере

Административен съд – Варна не даде ход на делото, образувано по протест от Окръжна прокуратура-Варна против решение на Общински съвет Бяла, с което е одобрен ПУП-ПР за имоти в землището на общината и в местност Кара дере. Съдебният състав определи, че с оглед да бъдат защитени интересите на всички заинтересовани страни делото трябва да бъде отложено.

На днешното заседание като ответник освен Общински съвет Бяла и конституираното като заинтересовано дружество "Макси 1" АД бяха докладвани и молбите за конституиране на заинтересованите – "Мадара Бяла" ЕАД, "Бългериан пропърти инвестмънт тръст" ЕАД, "ББТ проджектс" и "Професионален футболен клуб ЦСКА" АД. Съдът даде възможност на страните да изчистят нередностите по молбите си в законно установения срок и насрочи дата за разглеждане на делото на 7 април 2015г. от 11:00 часа.

В края на миналата година Окръжна прокуратура-Варна внесе протест в съда, сочещ, че Решение №26-311,прието с протокол №26/10.02.2005г., с което е одобрен ПУП-ПР на зона за отдих "Бяла-север" за поземлени имоти в землището на община Бяла и в местност Кара дере е издадено в нарушение на материалният закон и административно производствените правила.

Въпросното градоустройствено решение обхваща общо 143.5 хектара земеделски земи и предвижда изграждането на ваканционни и вилни селища, обекти за широко обществено обслужване и обекти на инженерната инфраструктура.

Прокуратурата твърди, че ПУП-ПР на зона за отдих "Бяла-север" е одобрен в грубо нарушение на установените към онзи момент императивни изисквания на Закон за опазване на околната среда и е без задължителната за планове и програми в областта на устройственото планиране и земеползване, екологична оценка.

В нарушение на Закон за устройство на територията заданието за изработване на проект за плана не е внесено в Министерство на околната среда и водите за съгласуване и преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда.