Нови Искър остава без маршрутка №20

От понеделник ще пуснат един допълнителен автобус

Спират маршрутка №20, която обслужва селата до гр. Нови Искър - Негован, Локорско и Чепинци. Това ще стане от утре (13 март), стана ясно по време на заседание на общинската комисия по транспорт. Намерението на общинските съветници от Транспортната комисия е възможно най-бързо да се проведе процедура за избор на нов концесионер, който да обслужва тази маршрутна линия.

От Центъра за градска мобилност посочиха, че от понеделник (16 март) ще пуснат един допълнителен автобус, който да обслужва селата. Това положение ще продължи около два месеца. През това време ще се направи и анализ на целесъобразността на маршрута, предаде Topnovini.bg.

Комисията предлага бърза процедура, с която да се избере нов концесионер на маршрутната линия за следващите три-четири години.

Хората, живеещи в трите села, настояват маршрутката да остане и тя да стига до Студентски град. В противен случай те заплашват с протести.

Въпросната маршрутка се движи от 2000 г. и е била предпочитана от жителите на района, защото е по-бърза.

В същото време превозвачът сам е поискал да прекрати договора си, тъй като линията не е икономически достатъчно печеливша и няма достатъчно пътници. 

От фирмата концесионер са заявили, че не пускат нови микробуси по линията, защото хората вандалстват.

Общинските съветници поискаха проверка на фирмата - концесионер, защото имало сигнали, че подобни проблеми има и в други райони на столицата. Ако се окаже, че той не си изпълнява договора, се очаква да бъде отстранен и да се проведат нови конкурси.

Общински съветници предложиха и да се направи цялостна рехабилитация на пътищата в район Нови Искър, защото това е причината за забавянето на автобусите от градския транспорт.