Асансьорите и рампите в първите 7 метростанции на София стрували 1 млн. лева

Не може да бъдат монтирани козирки върху входовете към старите метростанции

Първите седем метростанции в София първоначално са били изградени без достъп за трудноподвижни хора и майки с колички. Сега обаче всички метростанции имат поне един вход, на който има изградени или рампи или асансьори.

За целта през последните години столичният "Метрополитен" е инвестирал около един милион лева в допълнителното поставяне на асансьори и рампи. Изграждането им е ставало успоредно с разширението и строежа на първи и втори метродиаметър.

Това стана ясно от справка в Столична община. От там обясниха, че първите седем метростанции са били изградени с по-широки входове от сегашните. Затова и новите метростанции имат козирки на входовете си, докато при старите изграждането на такива не е възможно. 

Конкретен пример е метростанция "Вардар". "Подлезът на станцията е с широчина 12 метра и поставянето на козирка, която да пази от дъжд и сняг ще е доста скъпа инвестиция. А и поддръжката й ще бъде сложна", се посочва в становището на Столичния обшински съвет.

От общината разясниха, че входовете към първите седем метростанции в София първоначално били изградени с по-широки подлези, за да поемат очаквания пътникопоток. С годините обаче установили, че не е необходимо чак такова пространство, затова и новите входове не са толкова широки, колкото старите.