Новата визия на София-изплагиятствана

Обсъждането на проектите за централната градска част на София прерасна в нападки

Общественото обсъждане на проектите за част от централната градска част на София прерасна в нападки и обвинения между проектанти и архитекти в четвъртък, пише Сега.

В обявения конкурс идеалният център бе разделен на четири зони, в момента обаче се обсъждат визиите на три, защото четвъртата чака решение от съда. Ябълката на раздора се оказа злощастният фонтан на пл. "Славейков", където преди 10 г. токов удар уби млад мъж.

"За "Графа" е заимствана част от мой проект от 1998 г. По талибански начин се маха фонтанът, който от 1910 г. е там. Виждам опит да се махнат значими елементи, което е безумие", коментира арх. Станислав Константинов. Той обясни, че ще подаде жалба в съда, етичната комисия и ЕК за нарушени авторски права в този проект и конкретно за зоната около фонтана.

В отговор на критиката арх. Иво Пантелеев, който е част от екипа на проекта, коментира, че след трагичния инцидент никой не приема фонтана. Той обясни, че дори не се е сетил за проекта, но за него приемането на добри решения не е проблем. На обсъждането присъстваше и майката на загиналото момче, която също подкрепи идеята за махане на съоръжението.

Промените в проекта А.Д.А за втората зона на столицата, в която влиза освен емблематичната столична улица "Граф Игнатиев" и прилежащите й площади "Джузепе Гарибалди", "Славейков" и пл. "Патриарх Евтимий" (Попа) и ул. "Солунска", ул. "6-ти септември", ул. "Цар Шишман" и градината пред храма "Св. Седмочисленици", предвиждат сближаване на трамвайните линии до ширината само на един коловоз.

Целта е да има повече пространство за пешеходците, като използването на мотрисите се сведе до минимум. Двата пазара - книжният и за зеленчуци, стават временни. Предвижда се книжният да работи само в петък, събота и неделя. За зеленчуковия е отреден един ден - петък. "Възможно е тези периоди да се променят в процеса на реализация на проекта", коментира проектантът Иво Пантелеев.

Промените в първата зона, където е бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между Орлов мост и Моста на дружбата, не са много. Автор на проекта е "Стефан Добрев - Архитектура и дизайн". Едно от най-нестандартните решения е запълването на Перловската река, което ще я превърне в атракцион, заобиколен от пешеходни алеи и тематични площади - на футбола, на баскетбола и други.

Проектът търси решение и на друг сериозен проблем - постоянните задръствания по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". За да се отпуши булевардът, се предвижда да се увеличат платната с по една лента във всяка посока. Така настилката ще трябва да се разшири с 90 см за сметка на тротоарите, които сега били твърде широки. На кръстовището с ул. "Гурко" пък ще бъде изградено кръгово движение.

Визията на четвъртата зона също е продукт на архитектите от А.Д.А. Тя обхваща площада около храм-паметника "Св. Александър Невски", пл. "Народно събрание", градинката пред "Кристал", пространството между ул. "Оборище" и Военния клуб. Тук основна идея е да се ограничи паркирането около "Св. Александър Невски" и цялостно пренареждане на жълтите павета. Заедно с това ще се поставят символни "златни" плочки около храма.

Спорната трета зона обхваща бул. "Цар Освободител", пространството около Руската църква, ул. "Московска", ул. "Г.С. Раковски". Избраният проект предвиждаше сериозна намеса - тунел под булеварда и махане на паветата. След сериозни критиките обаче журито реши да отмени класирането и сега това решение се обжалва.