Куриозите по делото "Майчин дом" продължават

Днешното заседание бе отложено за 28-ми април

За пореден път делото за падналия асансьор в "Майчин дом" бе отложено поради неявяването на подсъдимите. Това осуети и изслушването на експертизата за елеватора, която вече 3 години се отлага, пише news.bg.

Припомняме, на 2 март 2010 г. в сградата на "Майчин дом" в София пропадна асансьор с 12 души докато се движи от 7 до 1 етаж. Сред пострадалите бяха 8 бременни жени, акушерка и мъж.

Днешното заседание бе отложено основно поради неявяването на подсъдимия Паунов, въпреки че е редовно призован. Не се яви и адвокатът му Шопов, тъй като юристът бил ангажиран по друго дело в Административния съд в Пловдив. Това наложи съдията да предупреди, че адвокат Шопов трябва да поставя като приоритетно делото и да избягва неявяването, тъй като магистратът ще сезира дисциплинарния състав на САК.

На делото присъства единствено Галин Стоянов.

Две от пострадалите жени традиционно бяха дошли на заседанието. Мануела Фролошка, която основа асоциация "Асансьорна безопасност", изтъкна един любопитен факт, че фирмата на Паунов е била сменена от ЕТ "Красимир Паунов" на "Асансьор МБ-97" ООД. Пострадалите жени обясняват това действие от страна на собственика като традиционна "техника", при която при такива дела се практикува с цел собственикът да предпази имуществото си.

Междувременно давността по делото е голяма, което допълнително притеснява пострадалите жени. Тъй като обвиняемите са с чисто съдебно минало и е преценено, че няма нанесени материални щети, те могат да бъдат осъдени единствено за административно нарушение, за което законът предвижда глоба до 5 000 лева.

Фролошка разказа, че Лидия - една от пострадалите жени, вече е осъдила "Майчин дом" като от предявения иск от 200 000 лева съдът е постановил само 90 000 лева.

Куриозите не спират, тъй като адвокатът на Паунов - адв. Шопов, искал от въпросните 90 000 да бъдат приспаднати 80 000 лева за това, че едва ли не жената е счупила болничния асансьор. Странното според Фролошка е, че ако някой трябва да изисква обезщетение, то това би следвало да бъде Майчин дом, а не собственика на поддържащата фирма.

Междувременно Камелия, която е успяла да осъди Майчин дом, е получила решение за 40 000 лева обезщетение от предявен иск за 80 000. Мотивите на съда да присъди само половината от иска, е че Камелия е съпричинила инцидента, стана ясно от думите на Фролошка.

Тя е започнала да се специализира в материята, свързана с изискванията за експлоатацията на асансьорите. Фролошка показа учебник по монтиране, поддържане и ремонтиране на асансьори, издаден от Техническия университет, в който ясно е разписано, че по БДС болничните асансьори трябва да поемат до 1000 кг тежест.

По думите й, съоръжението, в което те са се качили, е било до 600. Съдът отложи делото за 28 април от 14 часа.