Цялостен ремонт на пътя Кричим - Девин подготвя АПИ

Техническият проект за проблемния участък ще бъде готов още през тази година

След поредното срутване на скална маса, Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че работи по проект за цялостен ремонт на пътя Кричим-Девин, съобщи Агенция Cross.

Заради обилните валежи и остарялата инфраструктура само преди ден свлачището се активира отново и на 3 км от Кричим се изсипаха 4 хил. куб. м скали и земна маса.

Месец по-рано свлачище отново затрупа пътя в същия участък и тогава се наложи да го отварят с взривове.
Затова от Агенцията вече работят по проект за ремонт най-напред на проблемния участък, а след това и на целия път, съобщи инж. Георги Златев от АПИ: "Сега очакваме да бъдат прецизирани тези разработки, да бъде избран най-подходящият от технико-икономическа гледна точка вариант за защита на пътя, да бъде разработен във фаза технически проект и да стартира неговото реализиране. Маркираме точно тези най-опасни участъци, за да разработим технически решения за тяхното укрепване и стабилизиране, но това не означава, че не мислим и за останалия участък от пътя. Планирали сме да бъде направен подробен обход на целия участък, така че да бъдат проектирани и подготвени проекти за стабилизирането или поне за обезопасяването и на останалите потенциално опасни участъци. Разбира се, в зависимост от финансовата рамка, която има АПИ, или пък предоставените целеви средства за борба с тези геодинамични процеси и явления, ние ще имаме възможност да реализираме поетапно всеки от разработените проекти".

Техническият проект за проблемния участък ще бъде готов още през тази година, заявиха от Агенцията.

Малко по-рано днес премиерът Бойко Борисов коментира пред оперативния щаб за бедствието в Смолян и Кърджали, че "пътят Девин – Кричим така е правен, че са си оставили ръцете, милиони ще трябват да се поправи".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен