Бунт заради дискриминация в танцовото училище

Директорката, бивша балерина, не харесвала народните танци

Учениците от Националното училище по танцово изкуство в София излязоха на протест вчера сутринта с искане за оставка на директорката Анна Донева. Около 70-80 гимназисти от паралелките по народни танци недоволстваха, че са дискриминирани за сметка на класическия и модерния балет. Според тях директорката не харесвала народните танци, смятала ги за "селски", защото самата тя била балерина и по тази причина имала намерение да закрива паралелките. В израз на своя бунт учениците изиграха хоро пред вратите на школото и издигнаха плакати с надписи "Оставка", "Не на порнографията", "Долу Донева", "Искаме да танцуваме!", съобщи Канал 3.

Абитуриентите се оплакаха, че нямат съблекални и изяви. Държавният им изпит трябвало да се проведе на сцена, но директорката казала, че такава за тях няма. Заради протеста зам.-министърът на културата Боил Банов пристигна в училището, за да разговаря с директорката. След близо 2-часова среща с нея Банов заяви, че Министерството на образованието влиза на проверка в хореографското училище. Банов пое ангажимент към децата, че министерството ще направи конкурс за друг директор на училището, което е и част от исканията им. Той обаче ще може да управлява училището най-рано от началото на следващата година.

Междувременно стана ясно, че 38-те учители от Класическата гимназия не са си оттеглили оставките. Те заедно с група родители и ученици продължават да настояват гимназията да се върне в 13-о ОУ в центъра и да остане там за постоянно. В момента учебните занятия на гимназията се провеждат в сградата на училището в кв. "Модерно предградие". Според родители и учители мястото на такова елитно училище не е в крайните квартали. Те продължават да се съмняват и за наличието на азбест в сградата в "Модерно предградие". Затова и някои от родителите не пускали децата си на училище, съобщи вчера председателят на училищното настоятелство Ирина Репуц.