Все по-малко гратисчии в градския транспорт

От октомври до спирките на трамвая по бул. „България” ще се стига през електронни бариери

Намалява броят на гратисчиите в обществения транспорт. Това отчитат от Столичната община.

Мерки като въвеждане на постоянен контрол в крайградските линии са помогнали много за справянето с проблема, но трябва да се извърви още много път в тази посока, признават общинарите пред БНР.

От октомври желаещите да пътуват с трамвая, който се движи по ремонтирания булевард „България” първо ще трябва да минават през електронна бариера, като тази в метрото, за да стигнат до спирките. „Достъпът и до тринайсетте спирки по булеварда ще става само с билет или електронна карта, казва Фандъкова. „Знаете, че се опитваме да взимаме опита от други европейски градове. За този проект специално сме взимали опит от Виена и Букурещ. За да осигурим на хората по-добро обслужване в градския транспорт е необходимо да се борим и срещу гратисчиите, за да не се налага да плащат едни за сметка на други”, поясни градоначалникът.

По спирките ще бъдат монтирани камери, които да следят за нарушители, а билети ще имаме възможност да си купуваме от автомати. Изпълнителят на проекта е избран, а до края на месеца ще бъда подписан и договорът. „Идеята е такива електронни бариери да бъдат поставени и по трамвайните спирки на обособените трасета по булевардите Ботевградско, Искърско и Илиянско шосе”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Стойността на поръчката е милион и осемстотин хиляди лева.

„За поредна година цената на билетите за обществения транспорт в столицата не се увеличава, но в същото време градският транспорт има своите разходи. Затова е важно софиянци да бъдат стимулирани да пътуват с карти и билети, а средствата от печалбата да отиват за нови возила”, поясни градоначалникът.