Агнешкото за Великден удря 20 лева

Добрич Лайф

18-03-2015, 16:31

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаски търговци на агнешко притеснени, нямало търсене

Гергьовден без агнешко?

Крехката мръвка от ферма по-скъпа от миналата година, видите ли евтино месо - от ланшното Възкресение е

Рекордните 20 лева може да удари кило агнешко за Великден. Възкресение тази година е рано - на 12 април, и агънцата са още кът. В същото време българите все повече се насочват към качествена прясна мръвка от ферма, което вдига цената.

Още отсега - месец преди Великден, вървят поръчки на цели агнета, плешки, бутчета, дреболии от сайтове за прясна храна. Фермери извадиха цени и по 7-8 лева килограм за живо тегло, при положение че миналата година сукалчетата вървяха по около 5 лева килото. И с 2-3 лева нагоре животновъди пак се оплакват, че за тях това са много ниски изкупни цени и търпят загуби. Били притискани от прекупвачи, а в крайна сметка потребителите го отнасяли, натоварени с високи цени на месото.

Дори при директна продажба през сайтове с храни в интернет обаче по-евтино не става, но пък клиентът поне е доволен, че обещанията са за прясно месо. Фермери и посредници обаче искат още при поръчката на агне - цяло, половин или разфасовка, плащането да се направи при поръчката, дори да е сега. А заявки за храни, свързани с празника, най-често се правят до 5 април. Така месец преди Великден купувачът, за да е сигурен, че ще яде прясно агнешко, трябва да заложи 200-250 лв. за цяло агне с най-подходящите килограми чисто месо - 10-12. Отделно се плащат и към 10 лева на кило дреболии за дроб сармата, пише "Всеки ден".

И тази година обаче търговците ще ни зарадват с „промоции" за празника. Практика стана 10-ина дни преди Възкресение да се примамват клиенти с евтино „прясно" агнешко, както пише по витрините на месарници. Както „Всеки ден" нееднократно алармира, подобни намаления уж разтоварват джоба, но бъркат в здравето.

В промоциите не участва прясна агнешка мръвка, а дълбоко замразена, дори и от миналата година по великденско и гергьовско време. Цената на такова месо може да спадне без проблем и на 10 лева за килограм, а агнешките комплекти на 2-3 лева.

Дори търговците да са успели да му докарат добър външен вид чрез традиционното киснене във вода с оцет, увиване в мокри кисели компреси и обилно къпане накрая след натриване със сол, за да се отстранят миризмите, истината за това месо лъсва. Уви, чак когато напазарувалият евтината мръвка започне да я готви. Дълбоко отлежалото във фризерите месо се готви трудно - с часове, и пак остава жилаво. Докато прясното агнешко е известно с това, че е много крехко.