Изсичат дърветата в София заради новата визия на центъра

Ще отсекат 22 дървета, но на тяхно място ще посадят 251 нови

Екоскандал разпали второто обществено обсъждане на проектите за новия облик на София, което бе организирано от Столичната община. Граждани се възмутиха, че разширяването на пространството за автомобили по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ с трета лента няма как да се осъществи, без да бъдат изсечени всички големи дървета край платната. „Оставяте едно от най-прашните места в София без дървета“, негодуваха присъстващи на обсъждането.

Един от авторите на проекта за обновление на зона 1, която включва пространството покрай Перловската река от „Граф Игнатиев“ до Орлов мост - арх. Стефан Добрев, обясни, че ще бъдат отсечени само 22 дървета, които са стари и болни. На тяхно място по цялото протежение на булеварда ще бъдат засадени 251 нови от специален вид габър, който е подходящ за големи булеварди. Те няма да са фиданки, на които ще им трябва време да израстат, а ще бъдат с вече развита корона, уточни в. Преса.

„От старите дървета ще бъдат преместени по специална технология тези, които специалистите преценят, че трябва да бъдат спасени”, поясни архитектът. „Съдбата на всяко от дърветата ще мине през дискусия”, опита се да успокои страстите заместничката на главния архитект арх. Бойка Къдрева.

Авторите на проекта за първа зона бяха критикувани и че разширяването на „Евлоги и Христо Георгиеви“ с трета лента ще увеличи трафика в центъра с 50 процента. Арх. Стефан Добрев защити идеята, като каза, че е абсолютно недопустимо булевардът да бъде три ленти от НДК до „Граф Игнатиев“, а оттам до Орлов мост да преминава в две и да се получава ефектът на фунията. Трите ленти щели да облекчат трафика и колите да се изнасят по-бързо по булеварда.