Правят спешна проверка на състоянието на гробницата на Севт III

Обектът е затворен за посещения поради течове и свличане на земни маси

Експерти ще извършат спешна проверка на състоянието на тракийската гробница на Севт III, съобщиха от Министерството на културата (МК).

Проверката се прави по разпореждане на министъра на културата Вежди Рашидов, след получен сигнал от община Казанлък.

В момента обектът е затворен за посещения поради течове и свличане на земни маси в коридора на гробницата.

Пред DarikNews.bg директорът на Историческия музей в Казанлък д-р Момчил Маринов потвърди, че хълмът над гробницата пропада. Според него, най-вероятната причина са дъждовете и усилилите се свлачищни процеси на хълма.

Маринов заяви, че е предприел нужните действия в създалата се ситуация, извършва се и специален мониторинг на гробницата, като няма опасност за самото съоръжение, нито културните ценности в него, но има потенциална опасност за посетителите.

Запознати и участвали в археологическите дейности при откриването на гробницата си спомниха, че още тогава археоложката Диана Китова е твърдяла, че защитното съоръжение над гробницата трябва да се изгради по друг начин, именно заради потенциалната опасност от подобни свлачищни процеси, пише DarikNews.bg.

Инспекцията ще бъде извършена от експерти на главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в министерството.

МК иска от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии гробницата да получи спешна финансова помощ за извършване на необходимите аварийни и укрепителни дейности.

Гробницата на тракийския владетел Севт III в могилата Голямата Косматка се намира на километър южно от град Шипка и бе открита през 2004 г.