Лабораторията за допингов контрол получи лиценз

Амбицията е до края на 2016 г. лабораторията да има и международна акредитация от УАДА, заяви Кралев

Лабораторията за допингов контрол към антидопинговия център е получила лиценз по българския държавен стандарт от Българската служба по акредитация като изпитвателна лаборатория по забранителния списък на Световната антидопингова агенция. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на парламентарния контрол на въпрос за лиценза на българската лаборатория за допингов контрол, предаде репортер на Bulgariautre. Лабораторията е лицензирана след два пълни вътрешни одита, оценка на документацията, оценка на място за първоначалната акредитация от изпълнителната агенция.
Кралев увери, че един от основните приоритети в програмата на Министерство на младежта и спорта за периода 2014-2018 г. е превенцията и контролът на употребата на допинг в спорта.

"Основна задача пред лабораторията за допингов контрол към антидопинговия център за първото шестмесечие на 2015 г. беше получаване на акредитация по стандарта на лаборатории на Българската служба по акредитация. Получаването на акредитация е продължителен процес, в който лабораторията доказва своята компетентност и съвременни методи на анализ", поясни министърът.

Той припомни, че през декември миналата година е одобрена Наредба за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност, която съответства на Световния антидопингов кодекс от януари 2015 г.

Красен Кралев поясни, че следващата стъпка за получаване на международен лиценз е подготвяне и изпращане на стратегически план за тестване на 3000 проби годишно и посещение от научния департамент на Световната антидопингова агенция за оценка на място.
"Лабораторията има амбицията до края на 2016 г. да получи и международна акредитация от УАДА. Лабораторията е подала научен проект към Световната антидопингова агенция", заяви министър Кралев.

Той увери, че мисията на антидопинговия център е да обхване в своята информационно-образователната дейност групата на подрастващите. Центърът участва в проект на UNESCO за антидопингово образование. Обхванати са ученици на възраст от 15 до 19 години в 7 спортни училища и 4 дома за лица, лишени от родителски грижи както в столицата, така и във Варна, Бургас, Пловдив, Враца, Кюстендил, Дупница и селата Разлив и Доганово.
Антидопингово обучение е било проведено по време на Европейското първенство по борба за младежи в Самоков и на Световното първенство за юноши и младежи по фехтовка.
"Ежегодно се извършват допинг-тестове на ученици. Годишно се извършват по 60 проверки на ученици от спортните училища в страната", поясни спортният министър.

За предстоящите Европейски игри в Баку антидопинговият център е заложил в годишния си план 109 кръвни и уринни допинг-тестванията за всички участници, спечелили квоти, добави Красен Кралев. Очаква се още български състезатели да участват в Баку, при което ще настъпи промяна в броя на допинг-тестванията.

Антидопинговият център подготвя и национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта.

При представяне на въпроса си към министър Кралев депутатът Борислав Иглев припомни, че години наред българските спортисти са били принудени да се изследват в чужди лаборатории.