ВМЗ-Сопот е пионер в спазването на правилата за сигурност

За населението рискове няма - още вчера са взети всички мерки, успокои Лукарски

Не е възможно да се пестят средства от сигурността при съхранението на продукцията. Категоричен съм защото предписанията се спазват, независимо от финансовото състояние на дружеството – това е основно изискване при безопасността. Мога да кажа, че ВМЗ от всички предприятия в България е пионер в спазването на тези предписания и правила. Финансовото състояние на ВМЗ не е тежко. От около година и половина – две предприятието работи на пълни обороти и имаме поръчки за година и половина –две напред. Плащаме си задълженията регулярно и мога да кажа, че състоянието му е стабилно. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред Нова телевизия.

„Никакви рискове за населението не само към тази минута не съществуват, а още от самото начало на инцидента бяха взети изключително адекватни мерки”, успокои Лукарски.

По думите му теоретично има рискове за екипите, които работят на място, понеже все пак става дума за бойни взривни вещества и технологичния процес и взимането на всички превантивни мерки изискват максимална сигурност.

„За населението рискове няма - още вчера са взети всички мерки”, каза още министърът. Лукарски обясни, че са се взривили около 2000 неуправляеми реактивни снаряди, които гърмят много ефектно и визуалните ефекти от взривовете са създали известна паника сред населението вчера.

Министърът подчерта, че взривовете са станали в складова база. „в с. Иганово това е предимно складова база, която е към ВМЗ Сопот. Самото село се намира на около 10 км от основната площадка на ВМЗ, а складът, който гора т.нар. Шести холандски склад е най-отдалеченият на площадката на Иганово. Там хора не работят ,производствен процес няма”. Допълни той. Попитан дали всичко е съхранявано по всички правила за безопасност, след като се оказва, че са издадени предписания от Главна инспекция по труда след последната проверка преди месеца за пропуски, които трябва да бъдат отстранени министърът отговори: „Това ще се разбира тепърва – доколко пропуските и тази проверка касае складовете в Иганово малко е хипотетично и не може да се каже точно, защото те са наблюдавали производствената дейност, а такава в Игановските складове няма”.

Министърът препоръча да се оставят експертите да си свършат работата, които по технологична процедура 24 часа след последното гасене и излизането на пожарникари и сапьори, влизат самите експерти и правят проверки. По думите му, от информацията, с която разполага всички изисквания за складирането на боеприпасите са спазени. „Когато говорим за съхранение и работа с бойни взривни вещества, никой няма на 100% сигурност. За да се избегнат всякакви жертви и пропуски това, което трябва да се направи, е превантивната дейност”, коментира той.