41 културни обекта ще развиват туризма между София, Ихтиман и Своге

Със 7 % повече туристи са посетили столицата през 2014

41 културни обекта ще развиват туризма между София, Ихтиман и Своге, обяви днес зам-кметът на София д-р Тодор Чобанов. Той представи изпълнението на проекта „Създаване на регионален туристически продукт в общините Столична, Ихтиман и Своге”, предаде репортер на Sofiautre.bg.

Туристическият пакет включва маршрути до историческите, културните, религиозните и природни забележителности в трите общини. Те са насочени към българските и чуждестранни туристи, които искат да се потопят в древната история на региона, да се вдъхновят от неговите традиции и съвременна култура.

В туристическите пакети са включени забележителности като: Антична Сердика, храма „Света София”, Ротондата, софийската „Света гора” - най-северният манастир от групата, манастир „Седемте престола”, лозенският манастир „Свети Спас” и Урвишкия манастирски комплекс.

„Чрез тяхното разработване ще се развие потенциалът на региона, като бъдат предложени разнообразни възможности за опознаване на неговото наследство, отдих и забавления”, разясни Чобанов.

По негови данни през 2014 година броят на туристите, привлечени от културните и природни забележителности на региона се е увеличил със 7 %. Заместник кметът поясни, че е трудно да се каже каква е конкретната печалба, която влиза в бюджета на Столична община, но всеки турист, посетил София, оставя не по-малко от 400 евро за града ни.

По данни пък на общинското предприятие Туризъм, 65 % от столичаните подкрепят идеята София да се утвърди като водеща туристическа дестинация.

„На ясно сме, че за да развием туризма трябва да имаме и добра инфраструктура. Достъпът до културните обекти включени в проекта е подсигурен. Все пак имаме и други проекти, които чакат финансиране”, поясни д-р Чобанов.