Развиват столичната инфраструктура със 146 млн. лева

Надяваме се да започне строителството на 5-ти метродиаметър, заяви зам.-кметът Дончо Барбалов

146 милиона лева се предвиждат за инфраструктура през тази година. Това каза Дончо Барбалов зам.-кмет по „Финанси и стопанска дейност” в Столична община, предаде Агенция „Фокус.

„Надяваме се да започне строителството на 5-ти метродиаметър. Предстои да пуснем по улиците на столицата 80 сдвоени автобуса, 110 единични автобуса , трамваи 5 мотриси. По точката за детски градини се очаква да започне строителството на 8 постройки, да бъдат довършени 5, разширение предстои на 98 НУ „Св. Кирил и Методий” и на училищата в Кремиковци и Панчарево”, заяви Барбалов.

„Средствата, които са усвоени по Оперативна програма „Регионално развитие”са 36 млн. лв. Със собствени средства на общината за изминалата година сме осигурили 86 млн. лева, от тези на данъкоплатците и те са оползотворени. Приоритетните области, които сме включили в програмата за тази година включват цялостно реновиране на основни улици и булеварди, чиято цел е да облекчи движението в града”, добави Барбалов.

„Продължава изграждането на столичното метро. Инвестиции ще се направят в закупуването на нов транспорт - нови автобуси и трамваи. Инвестиции ще се направят и в нови детски градини, реставрирането на паркове и градини”, уточни Барбалов.

По думите му за периода 2010-2015 година два пъти са се увеличили средствата за ремонтни дейности.