Фандъкова участва в приемането на декларацията на европейските кметове за климата

Най-важни са целенасочените мерки за устойчиво развитие на градовете

Йорданка Фандъкова взе участие в конференция на европейските кметове на големите градове за климата. По време на конференцията, провела се по инициатива на кмета на Париж Ан Идалго, бе приета декларация за обединяване на усилията в борбата с изменението на климата. Това е приоритет за нашите градове и благосъстоянието на нашите граждани, се казва в декларацията, съобщиха от Столична община.

Над 20 кметове на европейски столици и големи градове взеха участие в конференцията, заедно с комисаря по въпросите на климата и енергията Мигел Канет.

„През последните две години в България и в София се сблъскваме с изменения в климата, които застрашават нормалното функциониране на градовете и ни карат да вземем спешни мерки. За миналата година падналите валежи в София бяха най-голямо количество за последните 90-т години”, посочи Фандъкова.

„София работи активно за въвеждане на инсталации за възобновяеми енергийни източници и за подмяна на горивната база с енергоефективна в общински сгради. Целта ни е до 2020 всички общински сгради да бъдат цялостно енергийно обновени”, добави тя.

„Над 95% от общинския сграден фонд е с приложени частични мерки за повишаване на енергийната ефективност, в над 70 сгради е реализирана цялостна енергийна ефективност. Важна наша цел е участието в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни сгради, по която е осигурена 100% безвъзмездна финансова помощ”, каза още Фандъкова.