Реставрират Голямата базилика

Разкриват мозайките

Всеки момент трябва да започне работата по Голямата базилика в Пловдив, каза пред Радио "Фокус" - археологът и ръководител на проекта Елена Кесякова. Необходимите документи са подадени в Теренната комисия в София и се чака изваждането на открит лист за разкопки. По думите на Кесякова обаче, засега няма да бъдат правени разкопки, а само наблюдения. Те ще продължат докато се извършват консервационно-реставрационните работи по обекта. "Нашата работа е именно да следим консервационно-реставрационната работа и свързаните с това неща – археологически разкрития и документирането им. Така че, през цялото време ще трябва да има един човек, който да следи цялостната работа", уточни археологът.

Тя добави още, че на Епископската базилика, както още се нарича Голямата базилика, екипът от специалисти ще се стреми максимално да консервира и реставрира наличните археологически структури, а това са преди всичко мозайките. Първото нещо, което предстои е да се разкрият мозайките, които са проучени през 80-те години. По думите на ръководителя на обекта, това е всъщност разкриване от пясъка и от найлоните, с които те са затрупани. След това ще се премине към разкриране и бордиране на мозайките.

"Това ще го извършват самите реставратори и след което вече в зависимост от етапите на нашата работа ще се премине и към изграждане на защитната сграда", каза Кесякова. Тя уточни, че при изграждането й може би ще се наложи на места да се правят сондажни разкопки. ''За съжаление не можем да си позволим да правим пълно археологическо проучване, защото целта на проекта е запазване, експониране и реставриране на античния паметник'', обясни специалистът.