Министерството на културата иска един билет за Двореца

От Софийския университет продължават да настояват за втора каса

Спорът за двойното таксуване на туристите на входа на Двореца в Балчик отново беше поставен на дневен ред с наближаването на активния летен сезон. Позицията на Министерството на културата, която стопанисва Двореца, изрази днес зам.-министър доц. д-р Бони Петрунова. Тя беше в Балчик за старта на културно–туристическия сезон и разгледа реставрираният параклис „Успение Богородично", който е част от дворцовия групов архитектурен комплекс. За първи път тази година туристи посрещат Арт-галерия „Тунела” във вила „Тихото гнездо”, в която сега е подредена експозицията „Стъклопластики и живопис”, и Културно – информационният център. Ремонтните работи са за общо 129 000 лв.

Зам.-министър Петрунова бе категорична, че двете каси на входа на Двореца трябва да бъдат ликвидирани и министерството на културата има готовност за това. Проблемът с двете каси (наложено заради Ботаническата градина около Двореца, която е собственост на Софийския университет - бел.ред) е недомислено решение, което противоречи на много от съществуващите нормативни актове. Лично за мен един от начините за решаване на проблема е да се очертаят ясно двете собствености – на Софийски университет и Двореца в Балчик. Става дума за паметник на културата и архитектурата и не можем да допускаме нашите човешки страсти, амбиции, пристрастия да вредят на паметника, не можем да си позволим това пред поколенията", заяви зам.-министърът.

Тази година в Двореца очакват над 200 хиляди посетители. Културната програма на Центъра до края на годината включва организирането и представянето на 20 изложби, 10 театрални постановки, 5 международни фестивала и 50 специализирани събития.