Ръст от над 30 % на китайските туристи отчитат у нас

Китайците са привлечени от културните ни маршрути и СПА процедурите

През миналата година България е била посетена от близо 16 000 китайски граждани, което е над 30% ръст спрямо 2013 г. От тези визити близо 14 хиляди са били с цел туризъм.

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че тази статистика показва постоянно растящия интерес на китайските туристи към България като атрактивна европейска дестинация.

Министърът се срещна с председателя на Китайската национална туристическа администрация (CNTA) Дзиндзао Ли, който е на работно посещение в България по нейна покана, съобщиха от министерството.

Основна тема на разговора между двамата са били възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в сектора и конкретни мерки за повишаване обмена на туристи.
Николина Ангелкова изрази своята убеденост, че с общи усилия за много кратък период от време можем да посрещаме по 216 000 китайски туристи, а защо не и повече.

Ангелкова и Дзиндзао Ли са се договорили да бъде подписано споразумение и план за действие към него за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на туристопотока между България и Китайската народна република. Основен акцент ще бъде и възможността да се изпращат китайски туристи по техните социални програми у нас. Ще бъдат проучени и възможностите за създаване на Българо-китайска туристическа камара, уточняват още от Министерството на туризма.

Ангелкова е представила работата на оглавяваното от нея ведомство за създаване на общи туристически продукти със страните от региона, които да предложат на китайските туристи.

Силен интерес от китайска страна е проявен както към комбинираните маршрути в региона: България - Турция - Гърция и България - Румъния - Сърбия, така и към страните-членки на ЕС. В ход е и създаването на българо-румънски туристически информационен център в Китай.

Николина Ангелкова обясни, че са в постоянен контакт с Външно министерство и търсят всички възможности както за облекчаване на процедурите за издаване на визи, така и за увеличаване на консулските ни представителства, при засилен интерес на китайския пазар.
Тя е на мнение, че двустранните отношения в туризма имат отлични перспективи за разширяване и в контекста на Меморандума за разбирателство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), формат 16+1.

Освен това се подготвя тур за журналисти и туроператори от Китай, които да посетят страната ни и да видят някои от най-големите ни забележителности.

Китайският представител акцентира, че за увеличаване на туристопотока е важно и създаването на допълнителни удобства за туристите – информация на китайски език на туристическите обекти, лесни и удобни транспортните връзки, храна, съобразена с техния вкус и други. Особен интерес е проявен към комбинираните туристически оферти, съчетаващи културни маршрути, СПА процедури, зимни спортове и други.

Дзиндзао Ли покани Николина Ангелкова на предстоящото туристическо изложение в Сиан на 18 юни. Тя се ангажира да присъства, като ще бъдат проучени възможностите и за провеждане на българо-китайски бизнес форум по време на борсата.

От министерството поясняват, че китайските туристи заемат все по-голям дял в общия туристопоток в Европа. Според прогнозите броят на посещенията им на Стария континент през 2019 г. ще достигне 12 млн. души. Традиционно те пътешестват в периода май-октомври, а 90% от изходящите пътувания са индивидуални. Близо половината китайски туристи пътуват с членове на семействата си и това е неразделна част от живота на средната класа. Наблюдава се засилен интерес към пътуванията и на застаряващото население в Китай.