Без кръгово до стадиона

Фонтанът на „Славейков” остава

До Националния стадион „Васил Левски" няма да има кръгово кръстовище, но булевард „Евлоги и Христо Георгиеви" ще се разшири с бус лента. Това са част от решенията, които вчера е взел експертният съвет по устройство на територията към направление „Архитектура и градоустройство", предаде „24 часа”.

Промените бяха част от идейните проекти за обновяване на центъра на София. Експертите са решили фонтанът на пл. „Славейков" да бъде запазен, а не, както предвиждаше идейният проект на„А. Д. А.", да бъде заменен от чешма. Няма да се мести и скулптурната композиция на Славейкови.

Трамваят по ул. „Граф Игнатиев" ще се запази в сегашния си вид и релсите ще останат за две линии. Според проектантите те трябваше да се слеят в една, за да се разшири пешеходната част от улицата с още 4 м. Експертите са поискали да се направи цялостен анализ на трафика в центъра и какъв ще е ефектът от предложението на проектантите колите да се движат зигзагообразно по ул. „Шишман".

Друг анализ трябва да покаже какви ще са последиците от повдигането на нивото на р. Перловска в участъка от Орлов мост до националния стадион. В идейните проекти се залага нивото да бъде повдигнато чрез 4 малки хидросъоръжения и реката да заприлича на канала Сен Мартен в Париж. Всички анализи трябва да са готови до месец, когато проектите ще влязат за разглеждане в СОС, казаха членове на съвета.