Фонтанът на площад „Славейков” скара архитекти

Авторът на днешния площад е против идеята за преместването на паметника на Пенчо и Петко Славейкови

Ще бъде ли преместен паметникът на Петко и Пенчо Славейкови от едноименния площад в София? Ще остане ли площад „Славйков” без книжния пазар и как ще се движат само по една линия трамваите по „Граф Игнатиев”? Както и каква ще е съдбата на фонтана на едноименния площад?

Проектът за новия облик на София в зоната около площад „Салвейков" и улиците „Граф Игнатиев”, „Солунска” и „Шишман” е на архитект Иво Панталеев. Арх. Станислав Константинов е автор на проекта на последната реконструкция на площада от 1998 г. Арх. Константинов заедно със скулптора Георги Чапкънов поставят знаковия вече паметник на Петко и Пенчо Славейкови, както и вече неработещия фонтан в центъра на площада.

„Близо две години фонтанът е в това състояние. И ние още на конкурсното решение заявихме, че предлагаме премахването му именно поради тази тежка смислова наситеност, която той предлага”, коментира авторът на проекта за реновиране на пространството арх. Иво Пантелеев. Фонтанът, не работи след като млад мъж загина в него.

„Смятаме, че фонтанът трябва да остане там, където сме спечелили конкурса през 1998 г., защото той е бил там от 1910 г. Тезата ни е, че трябва да се надгражда, а не да се разрушава. Ние имаме съответните авторски права и ще се борим това да се случи. Ние сме против това всеки, който дойде, да мисли, че светът започва от него”, заяви пред bTV арх. Станислав Константинов.

„Ако отново надделее мнението, че не трябва да се пипат, ние не искаме да налагаме нашето виждане, че това е най-важното нещо в нашия проект. Определено не е. Тук е мястото да кажа, че при всички положения ние бихме съгласували всичко, което ще се случва, с авторите, както си му е реда”, обеща арх. Пантелеев.

Авторът на днешния площад „Славейков” е против идеята за преместването на паметника на Пенчо и Петко Славейкови, защото през 1998 г. той неслучайно поставил поетите точно срещу мястото, където бил техния дом. „Изобщо не сме искали да интервенираме в авторските права и в чувствата на двамата уважавани от нас автори проф. Чапкънов и арх. Константинов”, обясни арх. Пантелеев.

Архитектът заяви, че е готов да се съобрази с авторските права на по-възрастния арх. Константинов и да преработи проекта. На фона на този конфликт за по-скоро емоционалните части от проекта, в гилдията почти няма разногласия за функционалните качества на новата визия за тази част от центъра на столицата.

Идеята арх. Панталеев е да се ограничи силно мястото на книжния бит пазар и като време, и като място. „Нашето намерение е да стигнем до един друг баланс на ползване на площада. Той е почти изцяло доминиран от книжния пазар. На практика един палатков лагер в центъра на София”, посочи авторът на проекта за реновация.

Авторът на проекта от 1998 г. е съгласен с визията на своя колега за премахване на сергиите в бъдеще. „Би трябвало да стане културна зона. Тук трябва да има един друг живот. Моето мнение, че тези книги са изживели мястото и времето си”, коментира арх. Константинов.

Продавачите, разбаемо, са против ограничаването на търговията. „Щели да ги махат, да слагат някакви скъпи павилиони. Само петък, събота и неделя да се продава, което са пълни глупости”, казват те.

Улица „Граф Игнатиев" да стана наистина пешеходна зона е друга ключова част от проекта. Всъщност улицата и сега е забранена за автомобили, но забраната не се спазва. Цялостно предвиждаме от Алабин до канала, повърхностните на тротоарите и платното да бъдат обединени от фасада до фасада. Такова предложение правим и за „Солунска” от „Витошка” до площад „Славейков”, обясни арх. Пантелеев.

Премахването на битака от улица „Граф Игнатиев” е другата важна промяна. Пазар ще има, но временен - само един ден в седмицата. „Ако този пазар бъде преместен встрани, тротоарът на „Граф Игнатиев” ще се превърне в изключително атрактивно пространство. Ще увеличи градината на храма „Св. Седмочисленици” с едно ценно пространство. За това мнението е абсолютно категорично, но вече за мнението, през което ще се ползва пазара, това вече е въпрос на дискусии”, коментира още арх. Пантелеев.

Дори някои от продавачите са съгласни, че пазарът в този си вид не подхожда на един модерен град. „То е хубаво за красотата на София”, сподели продавачка.

Според плана трамваите по улица „Граф Игнатиев” остават само с един чифт релси - те ще се изчакват на площад „Гарибалди”, за да се разминат. Това решение предполага трамваите да минават по-рядко. „Това е едно от най-дискусионните решения. Обръщам внимание, че това е предложение на базата на ясни указания в заданието за проектиране”, подчерта архитектът.

Според граждани, участвали в общественото обсъждане, трамваят трябва да се запази с две линии, за да може повече хора да идват в центъра с градски транспорт. „Естествени са опасенията, че ако ние предизвикаме изчакване на трамваите, през пиковите часове те са на 4-5 минути”, казват граждани.

Улиците „Шишман” и „Солунска” трябва да станат по-приветливи за разходки. „Силно редуциране на автомобилния трафик и отвоюване на площите от автомобила”, посочва авторът на проекта.

Само в зоната около „Граф Игнатиев” авторът на проекта е преброил над 2000 метални и бетонни елемента, които грозят градската среда.

„Само погледнете, обърнете се зад вас и погледнете на това кръстовище. Има 5-6 елемента, всеки има определена функция. Напластяването е резултат от спонтанни процеси. Сега е времето да се вкара прочистване и след това да се вкара ниво на организация, адекватно на толкова наситени живи градски пространства”, категоричен е арх. Пантелеев.