Махат кафенетата от „Витошка”

Цветя, пейки, нов фонтан и ретро трамвай ще красят пешеходния булевард

Без маси и столове за консумация на открито ще работят заведенията по пешеходната зона на „Витошка” в частта между улиците „Солунска” и „Алабин”. От днес екипи на Общинска полиция и инспектори ще проверяват дали собствениците са демонтирали съоръженията си, пише "Монитор".Ако стопаните не са си прибрали масите, те ще бъдат конфискувани, защото пречат на ремонта на пешеходната зона.

„Изпратили сме две писмени покани до собствениците да премахнат съоръженията си до 1 април”, съобщи районният кмет на „Триадица” Николай Терзиев. Въпреки поканите обаче частниците чакат последния момент, за да премахнат временните си конструкции, а до вчера никой не беше прибрал масите си.

След като приключи ремонтът през юни, собствениците ще трябва да си изкарат нови визи за проект на кафенета. Целта е те да не завземат толкова голямо място.

Майсторите вече премахват старите трамвайни линии. Ремонтът трябваше да започне още миналата година, но заради жалба на фирма беше отложен за пролетта. Строител на обекта е „Трейс груп холд”, който подписа преди седмица договор с общината за изпълнение на поръчката. Стойността е 1,5 млн. лв., а финансирането е от бюджета на кметството. Срокът за изпълнение е точно 65 дни.

Плочките, които ще бъдат поставени на новия участък, ще са в същите цветове, каквито има в предишните. Озеленяването ще е с кашпи, а около тях ще има и пейки. Точно срещу ритуалната зала „Триадица” ще се паркира и „Старият трамвай”. В специално реставрираната мотриса ще се разположи културно-информационен център. До ретро трамвая общината трябва да разположи и нов фонтан, а за вида му ще бъде обявен конкурс.

Съдбата на първия фонтан в участъка от ул. „Неофит Рилски” до „Солунска” обаче остава неясна. Причината е, че в общината е постъпила подписка от стотици граждани, които живеят в района и настояват шадраванът да остане. Така през лятото окончателно ще се реши дали той ще остане.

Плановете са булевардът да бъде опасан и с автоматични падащи колчета. Те ще бъдат монтирани на двата входа на зоната и по изходите на всички странични улички.
Колчетата ще потъват в земята, когато се налага да преминат коли на пожарната, Бърза помощ или на някоя от зареждащите магазините фирми. В момента се обмислят вариантите как да бъдат задвижвани пиломатите - с карти, дистанционно или чрез компютър.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен