Чакат 10 000 първокласници в столицата

Традиционно големият наплив е в централните училища

Около 10 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път наесен в столицата. Това обяви вчера заместник образователният министър Ваня Кастрева в първия ден от официалната кампания за прием на документи. Обобщени данни за страната все още няма.

„Места ще има за всички 6 и 7-годишни деца от София, но не задължително в училището, което най-много желаят“, призна Кастрева.

Традиционно големият наплив за първолаци е в централните училища като 20-о ОУ, 133-то СОУ, 18-о СОУ и 134-то СОУ. Там по няколко деца се борят за едно място. С предимство се ползват живеещите в района и хлапета с брат или сестра в същото училище. Родителите не се колебаят да сменят адресната си регистрация, за да вредят наследника си в елитна паралелка. Процесът се усложнява допълнително от факта, че някои семейства подават документи на по няколко места. Това прави процедурата по приема по-тромава, пише в. „Преса”.

Въпреки тези проблеми в столицата все още не работи единна електронна система за записване на първокласници. Такава от няколко години има в Бургас и опашките от притеснени родители са в историята. В Пловдив също работят схеми по сменяне на адресната регистрация, за да бъде записано детето в престижно училище.

Директорите на различните учебни заведения сами решават по какъв график да изнасят списъците с приетите малчугани. На повечето места в столицата това ще се случи между 24 и 29 май, но не е изключено класацията да бъде оповестена и през юни. След излизането й семействата имат 3 дни да потвърдят, че запазват мястото.