Между 3 и 15 % износ на необработена дървесина за 15 години, отчете Танева

Контролът на дървесина се осъществява от държавните горски предприятия и на МВР

За последните 15 години износът на необработена дървесина от България за трети страни и изпращанията за страни-членки на ЕС варират от 3 до 15% от общия добив на дървен материал в страната. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в рамките на парламентарния контрол, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Министърът обясни, че изпратеният дървен материал е основно от широколистни дървесни видове за технологична преработка и дървесина за горене и не се ползва от заводите за производство на мебели поради по-ниското им качество.

Делът на изнесения иглолистен дървен материал, който е суровина на мебелните предприятия, варира до 4 на сто от цялата дървесина у нас.

"Приетото решение за забраната на износ на дървен материал в страната е мярка, която беше поискана и приета от голяма част от народните представители от различните политически партии", подчерта Танева.

Тя поясни, че контролът на дървесина на територията на страната се осъществява от служители на държавните горски предприятия и на МВР. Десислава Танева увери, че тези мерки възпрепятстват изпращането и транспортирането на дървен материал.