Апелативен съд София ще реши делото за правоприемство между двете мюфтийства

Съдът ще излезе с решение в срок от 30 дни

Днес в редовно заседани на Апелативен съд София бе разгледано дело относно правоприемството между двете мюфтийства в България, което ще реши и казуса с претенциите на Главно мюфтийство към Куршум джамия и останалите вакъфски имоти. Страните пледираха и изложиха своите аргументи.

Съдът ще излезе с решение в срок от 30 дни. На делото присъстваха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, както и жители на двете общини.

Повече от 100 души от Кюстендил и Карлово протестираха по-рано днес пред Съдебната палата срещу провокациите и посегателствата върху историята на България. Протестиращите се противопоставят на намеренията на мюсюлманското вероизповедание, в лицето на Главно мюфтийство, да придобие собственост върху джамиите "Ахмед бей“, "Фетих Мехмед", както и десетки други имоти, представляващи неразделна част от културно - историческо наследство на България.

Протестът се проведе по повод днешното заседанието на Софийски апелативен съд по жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, оглавявано от Недим Генджев, което оспорва легитимността на Главно мюфтийство. Развитието на този процес оказва пряко влияние върху всички останали съдебни дела за собственост върху джамии, музеи и други имоти, за които претендира Главно мюфтийство.

Протестиращите носеха плакати на които пише: "Уважаеми съдии бъдете справедливи", "Уважаеми съдии пазете историята на родината си". "Делото решете, мир въдворете", "Пазим историята си, пазим България". Пред Съдебната палата има полицейско присъствие.

"Смирени сме по време на пост, но с ясното съзнание да защитим всеки имот, който е на Майка България". Това заяви кметът на Община Кюстендил Петър Паунов преди започването на делото на САС по жалбите на Мюсюлманско изповедание Мюсюлманско Сунитско Ханефитско изповедание срещу решение на Софийски градски съд за признаване за установено правоприемство на съществували мюсюлмански вероизповедни общини.

“Ние сме заедно срещу претенциите на мюсюлманското вероизповедание, провокативни и абсолютно неоснователни. В този мразовит ден сме тук, отново напомняйки на тях и на хората, който стоят зад законодателството в България, че не могат да бъдат допускани подобни провокации. Няма да го позволим. Подкрепяме съда в справедливото му решение и затова сме тук", заяви Паунов.