Над 190 училища в София приемат първолаци

Близо 11 400 са първокласниците в столицата тази година

Над 190 училища в София ще приемат първокласници за новата учебна година. Подаването на заявленията на децата ще продължи до 29 май.

Близо 11 400 са първокласниците в столицата тази година. Първото им класиране се очаква на 3 юни следобед.

За поредна година пред някои от най-желаните училища в столицата родители чакаха с часове, за да подадат документи, предаде bTV.

Всяко училище е определило свои критерии за прием. Има само едно указание от Регионалния инспекторат по образованието (РИО), с което им се казва, че те трябва да бъдат в интерес на детето и да не са дискриминационни.

Най-често критериите за прием са адресна регистрация на детето в близост до учебното заведение, месторабота на родител в района или друго дете от семейството в същото училище.

„Би трябвало в критериите да не съществува критерият час или ден за подаване на документите. Естествено в рамките на посочения график, но това в колко часа ще бъдат подадени документите не би трябвало да има значение”, заяви главен експерт "Начално образование" - РИО - София Ивета Германова.

Въпреки това вчера сутринта, още преди 51-во столично училище да отвори врати за записването, битката за ред между родителите започна със записване в техния списък.

Дори при равен брой точки тук входящият номер на молбата не оказва влияние при класирането. Това обаче не спря родителите, тъй като се притесняват, че децата им ще изпаднат от списъците.