Цветан Василев започва да изобличава виновниците за фалита на КТБ

Банкерът ще съди държавата в Страсбург

Цветан Василев обяви, че ще съди държавата в Страсбург в изявление, публикувано на личния му официален сайт. В текста със заглавие „Относно приноса на държавното обвинение и неговите доверени лица към съсипването на КТБ АД и способстването за разграбване на нейните активи”, банкерът обявява, че започва постепенно да изобличава „всички лица, които волно или неволно допринесоха за изкуствения фалит на КТБ АД”. Мотивацията за това са станали „истерията, своеoбразното мънкане, а даже и неадекватното поведение в ефир на определени представители на държавните институции, последвали неговото интервю за „Гласове”.

Пълното изявление на Василев гласи:

„Уважаеми дами и господа,

Както отбелязах в предходното си изявление, възнамерявам да предоставям своята гледна точка относно спекулации както на българските медии, така и на българските институции, по мой адрес и по адрес на КТБ АД, на моя личен сайт.

Истерията, своеoбразното мънкане, а даже и неадекватното поведение в ефир на определени представители на държавните институции, последвали моето интервю за „Гласове”, само ме мотивира допълнително да изоблича постепенно всички лица, които волно или неволно допринесоха за изкуствения фалит на КТБ АД. За изнервянето на определени хора, на които истината не им е приятна, говорят и опитите да се хакне моят личен сайт (съвсем случайно) няколко пъти през изминалата седмица, както и „невинните” заплахи, пратени до мене чрез посредници.

Днес ще засегна темата за приноса на държавното обвинение и неговите доверени лица в съсипването на КТБ АД и способстването за разграбването на нейните активи.

I. Необходимо въведение

На 1 април тази година един „невинен” депутат от управляващата опозиция (не е лапсус) изрече, че банката е била атакувана отвътре. Точно така, г-н Чобанов, прав сте! Атаката е подготвена и с неоценимата помощ на вътрешен човек (за неговите действия и чии инструкции е изпълнявал ще говорим по-късно). Но сценарият за изкуствен фалит и неговата реализация са подготвени отвън, г-н Чобанов! По-специално, от Вашия ментор, пред когото стояхте диван-чапраз в качеството си на министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски и изпълнявахте всичките му прищевки – от назначенията по митниците (които се опитахте да ми припишете) до назначенията в поверената Ви Банка за развитие.

По-големият проблем обаче е в това защо българската прокуратурата прие за ментор същия този човек?

II. „Удобно“ забравена предистория и някои разяснения

Някой запитвал ли се е как и защо основният опонент на Цацаров в съревнованието за главен прокурор през 2012 г. беше отказан да участва? След като, разбира се, се прояви като звуков оператор в сериала от латински тип „Ало, Ваньо!“. Вероятно е напълно случайно, че Бойко Найденов е намерил тих пристан в „Булгартабак“ — един холдинг, който няма „нищо общо“ с главния изпълнител и координатор на поръчката да се унищожи КТБ АД.

Повече детайли относно тази предистория ще предоставя на по-късен етап. Може би тази предистория трябва да се проучи и от Извънредната парламентарна комисия.

Като казахме Извънредна парламентарна комисия, тази седмица разбрахме, че тя не прави риалити шоу според Председателката й. За сметка на това обаче гуверньорът Искров и „вездесъщият“ специалист със звучния прякор Ментата разиграват бездарни етюди пред нея.

Затова не получихме и обоснован отговор на доста въпроси, а пък и удобно част от тези въпроси не бяха зададени:

1. Гуверньорът на БНБ не даде разумен отговор на въпроса защо БНБ мълча една седмица при бруталната атака срещу КТБ АД, а беше хиперактивен, когато беше застрашена сигурността на втора банка!

2. Интересно е как за един ден гуверньорът и неговите колеги разбраха, че едната банка има достатъчно капитал, а Корпоративна търговска банка АД не отговаря на изискванията за държавна помощ?

3. Защо подложиха КТБ АД на „одит“, а ПИБ – не?

4. Сериозно ли е да се прави одит на банка, дори и първоначален, за 10 дни, при положение че такъв не може да бъде направен и на малка фирма в този срок?

5. Защо наричат „одит“ детайлната консултация, направена от трите одиторски фирми, на базата на която отнеха лиценза на КТБ АД? Самите фирми отказват да нарекат тази консултация „одит“. Освен това е използвана методология, която никога не е прилагана не само в България, но и в Европейския съюз! Да не говорим, че част от „одиторите“ са в конфликт на интереси! А и тази консултация никой не я е виждал, защото е строго секретна. Какво й е секретното?

6. Защо дадоха разрешение на КТБ АД да придобие Креди Агрикол България, ако са имали съмнения за дейността й?

Но да се върнем на действията на прокуратурата, която иззе функцията на БНБ, а и сега придобива нови правомощия!"